10 Aralık 2012 Pazartesi

2012 nin En Önemli Olayları

10.

ÇİN'İN ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİ


Yıllarca kapalı kutu olan Çin, artık dünyanın merceğinin altında. Dünyanın en kalabalık ülkesi, en eski kültürü ve en hızlı büyüyen ekonomisi ile dünyanın ikinci kutbu olmuş durumda. Öngörüler yakında dünyanın bir numaralı devi olacağı şeklinde. Bu yüzden Hu Jinta yönetimindeki ÇKP kurultayından çıkacak sonuçlar dünyadaki dengeler içinde önem arz ediyor. Dünyanın aynı zamanda büyüme oranı en yüksek ülkesi olmasına rağmen, insan hakları ihlallerinin, kapitalizme kayan yapısı yüzünden işsizlik korkusu yaşayıp çok az ücrete razı olan insanların yaşadığı ve tarım arazilerini hızla kaybetmesi yönünden de karnesi pek iyi olmayan Çin, ne olursa olsun dünyanın kaderini belirleyecek bir duruma gelmek üzere.


9.

DEVLERİN HUKUK SAVAŞI: APPLE ve SAMSUNG

İki yazılım/teknoloji devi Samsung ve Apple bu sene pek çok ülkede birbirlerine karşı hukusal bir savaşa girdiler. Sıkıntı patent haklarının ihlali, davayı açanda Apple'dı. Olay önce Kore'de başladı. Bazı ülkelerde Samsung'a 'geçici satış yasağı' gelmesine karşı, Apple bir tek ABD'de Samsung'un 1,05 milyar dolar gibi bir tazminata mahkum olmasına sebep olduysa da konu temyize gitti. İngiltere ve Alman mahkemeleri Apple'ın itirazlarını kabul etmedi. Sonuçta kazanan ve kaybden taraf henüz olmasa da bu dev şirketlerin bu şekilde kapışmalarına sahne olması açısından yılın önemli olaylarından biriydi ve 2013'de de devam edecek gibi görünüyor.

8.

KÜRESEL ISINMANIN ACI ETKİLERİ: KURAKLIK /SANDY KASIRGASI


Yakın bir zamana kadar 'çevreci grupların paranoyası' olarak tanımlanan ama artık etkileri ile ispatlanan kürsel ısınma, her sene daha da tehlikeli sonuçlara varan etkiler gösteriyor. Değişen iklim kimi zaman kuraklık, yağış azlığı aynı zamanda da aşırı yağış/sel ve 'süper' kasırgalara sebebiyet veriyor. 2012'de yaşanan kuraklık yüzünden tahıl stoklarında ciddi bir azalma oldu ve bu yüzden buğday fiyatlarında alarm seviyesine varan artış korkuları yaşandı. Süper Kasırga Sandy'de bu sene sonlarına doğru ABD'de ciddi maddi, manevi ve yaşam kayıpları verdirdi. Yakın bir zamana kadar karbon salınımı, orman/ağaç korunması, erozyonla mücalede gibi konularda önlem alınmazsa çok daha büyük tehlike ve 'uyarılar' bizi bekliyor olacak.

 

7.

CERN: TANRI PARÇACIĞINA YAKLAŞMA



Dünyanın sonunu getirir mi, kara delik açar mı gibi tartışmalar sürerken, Temmuz ayında CERN labavuarlarından 'Tanrı Parçacığı' olarak adlandırılan hayali 'Higgs Parçacığı/Boson'unun bulunduğu ya da bulmaya çok yaklaşıldığı açıklandı. Bu dünyanın en pahalı deneyi, insanoğlunun bitmez tükenmez bilgi açlığının son halkası. CERN deneyi, insanoğlunun atom altı parçacıkları hakkındaki ve Big Bang hakkındaki teorilerini ispatlamak ve daha iyi anlamak amacıyla yapılıyor. (Ya da bize iletilen bilgi bu yönde)
daha fazla bilgi: (http://blog.milliyet.com.tr/cern-deneyi-neden-bu-kadar-onemli--biliyor-musunuz-ii-/Blog/?BlogNo=373755)

 

6.

MERAKLI MARS'TA/ MARS'TA İLK İNSAN TEKNOLOJİSİ: CURIOSITY


İnsanoğlu Ay'dan vazgeçip kendine yeni yerler arama konusuında gözünü en yakın kardeş gezegen olan Mars'a dikmiş gibi görünüyor. Konum olarak dünyaya en benzeyen gezegen olan Mars, yakınlığı açısından da çok cazip. NASA'nın son oyuncağı Curiosity (Meraklı) Mars'ta bu sene ilk gezilerine başladı ve topladığı bilgileri dünya ile paylaştı (daha çok NASA ile). Bu (doğru ise) 2012'nin en önemli olaylarından biri olurken, insanlık tarihi için önemli bir adım olabilir.

 

5.

TERS TEPEN BAHAR: MISIR


Geçen sene Arap Baharı'nın en ateşli yeri Mısır Tahrir Meydanı idi. Mübarek'in devrilmesinin ardından seçilen Müslüman Kardeşler adayı Mursi, seçilir seçilmez Anayasa Mahkemesinin muhalefeti ile karşılaşmıştı. Kısa bir süre sonra Mursi, Mübarek'i aratmadığını gösterdi. Ülkenin tek hakimi olarak kendini görerek kendine müthiş yetkiler veren kararlar çıkararak ülkenin tekrar meydanlara çıkmasına neden oldu. Ancak Mursi, Arap Baharının verdiği tecrübelerle ülkedeki isyanları kuvvetli bir şekilde bastırmak eğilimine girdi. Bu da İran'ın şahı devirmesinden sonra üstüne çöken şeriat diktatörlüğünün bir benzerinin Mısır'da yerleşmek üzere olduğunun bir göstergesi gibi. Anlaşılan Arap Baharı, çetin bir kış öncesi yaşanan bir sonbaharmış.


4.

AVRUPA BİRLİĞİ ÜZERİNDE KARA BULUTLAR

Dünya'nın ABD'den sonraki en büyük ortak devleti olma yolunda ilerleyen, en 'medeni' uluslarından oluşan ve daha önceki dünya savaşlarında hep birbirlerine karşı savaştıkları için bir birlik olmaya çalışan 'yaşlı' Avrupa ülkelerinin oluşturduğu 'Avrupa Topluluğu' çatırdama sinyalleri vermeye devam ediyor. İrlanda ile başlayan ve Yunanistan ile ciddi hale gelen ekonomik Avrupa krizi bu sene İspanya ve Portekiz'i de etkisi altına aldı. Yunanistan ve İspanya'da ekonomi iflasın eşiğinde, işsizlik %25'lere dayandı. Bankalar iflas bayraklarını çekip kurtarma istediler. Euro'nun geleceği sorgulandı. Yunanistan'a ağır yaptırımlar karşılığında kredi verildi. Yunanistan Euro bölgesinden çekilmeyi tartıştı. İspanya ve Yunanistan'da teknokrat hükümetler kuruldu.Avrupa Merkez Bankası kuruldu. İspanya kredi almaya razı oldu. İtalya'da benzer sıkıntıların sinyalleri başladı. Fransa'da bile işler hiç iyi değil. Almanya, Avrupa'nın yeni hakimi olma yolunda ilerlerken, Avrupa Birliği ülkeleri aşırı milliyetçiliğin etkisi altına girmeye başladı. Yani 2013e' miras kalan tehlikeli sinyaller. İngiltere birlikten kendini uzak tutsa da o da benzer sıkıntıları yaşıyor. Anlaşılan sömürge paraları bitmek üzere.

3.

MAYA KEHANETİ 2012: DÜNYA'NIN SONU MU?

2012 daha başlamadan Maya takviminin yankıları başlamıştı bile. Maya takvimine göre 21 Aralık 2012'de dünyanın sonu gelecekti, çünkü takvim 21 aralık 2012'de bitiyordu. Meraklı bir bekleyiş vardı. Henüz 21 Aralık olmadı ancak -neyse ki- yaşlı dünyamız kendi sıkıntıları ile yoluna devam edecek anlaşılan.

2.

BİR TARİH TRAJEDİSİ: SURİYE


Suriye'deki iç savaş gözümüzün önünde cereyan eden bir insanlık trajedisi. Irak'ta da benzer senaryolar görmüştük, ancak bu iç savaş, diğer 'Arap Baharı' yaşayan ülkelerden daha farklı oldu. Esed gitti gidecek derken gitmedi. Kendi halkına karşı amansız bir savaşa girdi. Muhaliflerde belirli bir süre sonra silahlandılar ve korkunç bir savaş başladı. Bu durumdan en çok etkilenenlerin başında Türkiye geldi. Binlerce sığınmacı Türkiye'ye kaçtı. Savaş uçağı düşürüldü. Hatta Türkiye, Suriye'nin önüne bile atılmaya çalışıldı. Türkiye, Esed'e karşı açıkça tavır aldı ve Orta doğu'da bir anda kendini bir başına buluverdi. Esed ise 'koltuk' pahasına ülkesinin bu duruma gelmesine, binlerce insanın ölmesine sebebiyet verdi.
Suriye olayları, insanlık tarihine orta doğudaki çirkin olayların en kötü örneklerinden biri ve 2012'nin de en önemli ve kötü olaylarından biri olarak şimdiden geçti bile..

1.

 ABD BAŞKANLIK SEÇİMLERİ: DÜNYA'NIN  LİDERİ SEÇİLDİ

 

 

Tabii ki 2012'nin en önemli olayı ABD başkanlık seçimleriydi. Seçim ABD'de yapılmış olsa da herkesi ilgilendiriyordu, zira seçilen sadece ABD'nin değil, dünyanında başkanıydı. Seçimi (yine başabaş bir yarışla) kazanan Demokrat aday , ikinci kez seçilen Obama oldu. Sonuçta ABD politikaları hep aynı; değişen bir şey yok. İsrail'in her daim desteklenmesi, Ortadoğunun karıştırılması, petrol şirketlerinin desteklenmesi, finansal kurumlara arka çıkılması, uluslararası şirketlere daha fazla imtiyaz sağlanması, ABD çıkarlarının daima önde tutulması vb. Ancak Cumhuriyetçilerle Demokratların bir farkı var: uslüp ve uygulama. Cumhuriyetçiler oldukça vahşi ve saldırganlar, Demokratlar ise daha üsturuplu ve daha 'yumuşak'lar. Bu yüzden Obama'nın tekrar seçilmesi ile dünya bir 4 yıl daha rahat bir nefes aldı. Bir sonraki stres 2016'da..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder