27 Kasım 2012 Salı

Çakıltaşları (Pebble Stones)



Çakıltaşları doğanın mucizelerinden biridir. Genellikle su kıyılarında (deniz, akarsu gibi) bulunurlar ve bulundukları yerde toplu olarak bulunurlar. Genellikle suyun gücü le buraya taşınmış, sürtünme ile küçülmüşlerdir. Diğer taşlardan farkları renk, desen ve şekillerinin güzelliğidir. Sudan çıkıp kurudukları vakit renklerini kaybederler. Tekrar suya kavuştuklarında güzellikleri yine ortaya çıkar.

Çakıltaşları dekorasyon malzemesi olarak çok yaygın kullanılmaktadır, hatta ticareti günümüzün (deniz kabukları ile birlikte) önemli sektörlerinden biridir. Süsleme aksesuarı olmasının yanı sıra parlatılarak ya da cilalanarak ta satılmaktadır.

Çakıltaşlarının ayrıca pek çok tedavi edici etkisi olduğu da söylenmektedir. Çakıltaşını ellemenin ya da çakıltaşlarını yakında tutmanın pek çok olumlu psikolojik etkisi vardır. Bu özelliği de onun ticari olarak bir diğer özelliğidir.



Çakıltaşları ayrıca çok tercih edilen bir kolleksiyon malzemesidir. Çakıltaşları susuz ortamlarda renk ve desenlerini göstermedikleri için ya su içinde ya da cilalanıp/parlatılarak saklanırlar. Su içinde uzun süre kaldıkları zaman organik yanları olduğu için yosunlanırlar, bu sebepten dolayı suyun sık sık değiştirilmesi, taşlarında yıkanıp silinmesi gerekir.

Bir diğer saklama biçimi ise cilalanmasıdır. Genellikle kullanılan yöntem taşların imce bir fırça ile verniklenmesidir. Vernik yat verniği türünde çok kaliteli ve şeffaf olmalıdır. Taşın önce bir yüzü verniklenmeli, kuruduktan sonra da diğer yüzü verniklenmelidir.

Parlatma yönetimi taşı saklamanın en güzel yöntemidir ancak çok kolay değildir. Bunun için bir parlatıcı/zımpara makinesine ihtiyaç vardır. Bu makineler her yerde bulunan makineler değildir ve ancak bu işi profesyonel (ya da amatör) olarak yapan kişi/yerlerde bulunur.

 


Bu makinelere 'stone tumbler' denmektedir ve çeşitli modelleri vardır. Amatör ve küçük modelleri olduğu gibi daha profesyonel ve ticari amaçlı kullanılan modelleri de mevcuttur. Genelde içlerine su konarak çalışırlar; zira amaç sürtünme ile taşı cilalı hale getirmektir. Bu işlem yapılırken genelde taşların ayıklanması gerekir; yumuşak ve yuvarlak hatlı taşlar seçilir. Sert şekilli saçlardan iyi sonuç alınamaz. Makinede cilanlanmış/parlatılmış taşlar daima cilalı ve parlak kalırlar ve çok güzel görünürler.


Çakıltaşları incelendikleri vakit gerçekten de çok nadir bulunan, narin, güzel ve nefis parçalardır. Adeta bir usta tarafından verilmiş şekilleri, birbirinden ilginç desenleri, göz kamaştırıcı renleri vardır. Bu yüzden çakıltaşı toplamak, onları ellemek, onlarla uğraşmak, onların kolleksiyonunu yapmak gerçektende çok güzel, rahatlatıcı bir uğraştır.


1 yorum:

  1. Merhaba benim Adım Adnan, Yaptiginiz taslar cok guzel gorunuyorlar,tebrik ederim Bu kulandığınız kucukMakinalari nereden Bulabiliriz ve takriben kaç liradır,Şimdiden Tesekur Ederim.

    YanıtlaSil